Skrevet d. 7/3-2017

Organdonation - Tag stilling. Det betyder mere end du tror :)

Hej til alle.

Jeg synes lige at jeg ville lave en blog om en ting der virkelig står mit hjerte nær. 

ORGANDONATION OG TILMELDING TIL DONORREGISTERET

Der er simpelthen så mange i Danmark der principielt støtter op om organdonation - og som så alligevel ikke får sig registreret til Donorregisteret. Og det er bare så forbistret ærgeligt når man nu ved at der hvert år er mange børn, unge og ældre der dør af lunge-nyre og hjertesvigt. Og hvor man ville have kunne forlænge livet og bedre livskvaliteten betydeligt hvis der blod havde været lere egnede donorer.

 

Så nedenfor har jeg forsøgt at opsumere hvad det er man melder sig til som donor. Og hvordan det fungerer rent praktisk inkl link til donorregisterets hjemmeside.

Håber I vil læse det - og overveje det en ekstra gang. Det er virkelig noget der kan betyde utroligt meget for rigtig mange mennesker.

 

HVAD ER ORGANDONATION:

Du kan blive ramt af så alvorligt organsvigt, at du kun kan overleve, hvis du får et nyt organ. Det er i dag muligt at få transplanteret et vitalt organ fra en afdød donor. For nyresyge er det også muligt at få en nyre fra en levende donor.

Én afdød donor kan redde op til syv liv – så én enkelt donor kan virkelig gøre en forskel for de over 400 danskere, der i dag står på venteliste til et nyt organ.

 

HVAD KAN MAN DONERE?:

Du kan donere vitale organer, som hjerte, lunger, lever, nyre og bugspytkirtel.

Fra 2015 begyndte vi i Danmark også at transplantere bugspytkirtlen, som altid transplanteres sammen med en nyre. Denne transplantation hjælper meget nyresyge med sukkersyge tilbage til et liv uden dialyse og insulin

Du kan også donere hornhinder og knogler. Selvom du har mulighed for at afkrydse “hud” i donorregistret og på donorkortet, så er det ikke længere praksis at transplantere hud fra afdøde i Danmark. Den teknologiske udvikling i dag gør det muligt at anvende andet biologisk materiale i stedet.

 

HVORNÅR ER ORGANDONATION RELEVANT?:

  • hjernen dør
  • man er i respirator og får stillet diagnosen hjernedød
  • der er tilsagn fra afdøde selv eller familien

 

HVEM ER DONORERNE:

De fleste donorer er døde af en hjerneblødning. Iltmangel til hjernen som følge af for eksempel hjertestop og skader i hjernen efter ulykker er de næst hyppigste årsager til, at patienter hjernedør, og organdonation bliver en mulighed.

Organdonation giver alvorligt syge mennesker en ny chance i livet. De kan overleve og vender i større eller mindre grad tilbage til det liv, de havde, inden de blev syge. Børn og unge vender tilbage til skole og uddannelse og voksne kan ofte genoptage deres arbejde. 

 

BETYDER OVERVÆGT, RYGNING M.M. NOGET FOR OM MAN ER EGNET SOM DONOR?

Hvis man hjernedør og er registreret i Donorregisteret, skal en transplantationslæge altid tage stilling til, hvorvidt ens organer er brugbare. Transplantationslægerne er meget dygtige til at rense og anvende organer i dag, så alder, mange sygdomme og livsstil er ikke nødvendigvis en hindring for at være organdonor.

Når du tilmelder sig Donorregistret med et “Ja”, tilkendegiver du en vilje til at donere. Om du rent faktisk kan donere, tager lægerne stilling til, hvis situationen opstår. Vi opfordrer dig derfor til at registrere din holdning i Donorregistret, så dine pårørende kender din holdning, hvis situationen skulle opstå.

 

MAN SKAL  TAGE STILLING FØR MAN DØR . ELLERS SÆTTES FAMILIEN I EN SVÆR SITUATION:

I Danmark anvender vi informeret samtykke til organdonation. Det betyder, at du selv eller din familie skal give tilladelse til organdonation.

Hvis du bliver hjernedød, og organdonation bliver en mulighed, og du ikke har taget stilling, er det din familie, som skal tage beslutningen for dig. Det er en svær beslutning at overlade til sin familie, som er i sorg. Derfor opfordrer vi til, at du tager stilling til organdonation, mens du lever.

 

HVORDAN GØR MAN RENT PRAKTISK?

Gå ind på www.organdonor.dk og tjek det ud. Det er også det site du kan bruge hvis du vil registrere dig som donor.

Du logger herefter på med NemID og skal derefter sætte kryds i om du ønsker at være donor og evt hvilke organer du ønsker at donere.

Det er rigtig let at finde ud af. Prøv det...smiler :)

Du kan også spørge os i praksis hvis der er sprøgsmål. Så skal vi nok hjælpe dig så godt vi kan.

TAG STILLING TIL ORGANDONATION. DET BETYDER MERE END DU TROR :)

 

På forhånd tak

Venlig hilsen

Læge Anders Rasmussen

 

 

Tilbage til oversigten

bubble